Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

Η Google φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διαγωνισμό “Doodle 4 Google” που έχει ήδη φιλοξενηθεί σε πάνω από 17 χώρες, μέσω του οποίου καλεί όλους τους μαθητές στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους για να σχεδιάσουν το δικό τους, ξεχωριστό λογότυπο για την Google. Τα doodles είναι οι ευχάριστες, μερικές φορές αστείες, και αυθόρμητες αλλαγές στο λογότυπο της Google, που γίνονται για να τιμήσουν εθνικές εορτές, μεγάλες προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους, καλλιτέχνες, επιστήμονες, πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία ή για να σχολιάσουν σύγχρονα γεγονότα.

Το Doodle 4 Google είναι ένας δημιουργικός διαγωνισμός, για παιδιά ηλικίας 6-18 ετών, ανοιχτός για όλους τους μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου σε όλη την Ελλάδα. Το έργο του νικητή θα εμφανιστεί στις 14 Μαΐου στην αρχική σελίδα της Google Ελλάδας για 24 ώρες, όπου εκατομμύρια Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία να τη θαυμάσουν.

Ο μικρός καλλιτέχνης που θα κερδίσει το διαγωνισμό, θα κερδίσει επίσης ένα Chromebook, ένα Wacom tablet για digital art/drawing, μία μπλούζα με το doodle που έχει σχεδιάσει και ένα ταξίδι στην Αθήνα για να παρακολουθήσει την τελετή ανακοίνωσης του τελικού νικητή, στις 13 Μαΐου 2013. Οι 60 επιλαχόντες θα κερδίσουν επίσης ξεχωριστά δώρα! Επιπλέον, στο σχολείο του νικητή θα δοθούν 30 Chromebook υπολογιστές που θα βοηθήσουν τους μαθητές να ανακαλύψουν τον κόσμο της τεχνολογίας.

Διαδικασία διαγωνισμού

Τα παιδιά μπορούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό μέσα από το σχολείο τους, η υποβολή των doodles μπορεί να γίνει μέσω ταχυδρομείου και θα πρέπει να συνοδεύεται από την επιστολή που υπάρχει στην ιστοσελίδα http://www.google.gr/doodle4google/. Η προθεσμία για την κατάθεση των doodles είναι η 29η Μαρτίου 2013.

Στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού, μια ομάδα από τη Google Ελλάδος μαζί με την κριτική επιτροπή του Doodle4Google Ελλάδος, που απαρτίζεται από προσωπικότητες των τεχνών, της ενημέρωσης αλλά και της εκπαίδευσης, θα διαλέξει τα 60 καλύτερα doodles.

Εν συνεχεία, αυτά θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Doodle4Google (www.google.gr/doodle4google) και θα αξιολογηθούν από το κοινό με online ψηφοφορία, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 15 Απριλίου έως τις 7 Μαΐου 2013. Κάθε επισκέπτης της ιστοσελίδας θα έχει δικαίωμα να ψηφίσει ένα doodle από κάθε κατηγορία. Με βάση τα αποτελέσματα της online ψηφοφορίας θα αναδειχθούν οι 4 εθνικοί φιναλίστ, ένας από κάθε ηλικιακή ομάδα.

Ο νικητής του διαγωνισμού θα εκλεγεί από την ομάδα της Google και θα ανακοινωθεί στην τελετή απονομής των βραβείων τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2013.

Η κριτική επιτροπή του Doodle 4 Google Ελλάδος απαρτίζεται από τους (με αλφαβητική σειρά):
Μιχάλη Γεωργίου – Ε-Graphic designer, υπεύθυνο τομέα graphic design κολλεγίου Βακαλό
Βαγγέλη Ηλιόπουλο – Συγγραφέα & Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
Μαρία Καβογιάννη – Ηθοποιό
Ίριδα Κρητικού – Ιστορικό Τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια
Εύα Σταμάτη – Διευθύντρια Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Βασίλη Χαραλαμπόπουλο - Ηθοποιό.

Πηγή:  cityportal.gr

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Πειραματικά Σχολεία: με εξετάσεις η εισαγωγή σε Γυμνάσιο και Λύκειο

Σε πλήρη αναμόρφωση των Πειραματικών Σχολείων, με δημιουργία νέων Πειραματικών σε περιφέρειες όπου δεν υπήρχαν, ίδρυση Επαγγελματικών Πειραματικών Σχολείων αλλά και διαδικασία εξετάσεων (τεστ δεξιοτήτων) για την εισαγωγή των μαθητών στα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια, προχωρά το υπουργείο Παιδείας.
Ο Κων. Αρβανιτόπουλος δήλωσε χθες ότι στόχος είναι η αριστεία σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αξιοποιώντας την αξιολόγηση που διατρέχει όλες μας τις πολιτικές.
«Γι' αυτόν τον λόγο εφαρμόζουμε τη διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στα Πρότυπα - Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια με εξετάσεις και επιλέγουμε τους άριστους εκπαιδευτικούς για να διδάξουν σε αυτά μέσα από τη διαδικασία της αξιολόγησης. Παράλληλα δίνουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους μαθητές να φοιτήσουν σε αυτά, επεκτείνοντας τον θεσμό».
Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη για εξετάσεις στα Πειραματικά Λύκεια (και υπό προϋποθέσεις στα Γυμνάσια) υπήρχε ήδη σε νόμο που ψηφίστηκε το 2011, επί Αννας Διαμαντοπούλου, αλλά δεν είχε αρχίσει να εφαρμόζεται.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ. Οπως διευκρίνισε χθες το υπουργείο Παιδείας, από το σχολικό έτος 2013-2014 και εξής:
α) Η εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα - Πειραματικά Νηπιαγωγεία θα γίνεται με κλήρωση. Το ίδιο ισχύει και για Πρότυπο - Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο το οποίο δεν συνδέεται με αντίστοιχο Νηπιαγωγείο (όπως προβλέπεται και σήμερα).
β) Η εισαγωγή των μαθητών στην Α' τάξη Γυμνασίου και στην Α' Λυκείου των Πρότυπων - Πειραματικών Σχολείων θα γίνεται με ειδική δοκιμασία (τεστ δεξιοτήτων) ανεξάρτητα από το σχολείο (Δημοτικό ή Γυμνάσιο αντίστοιχα) αποφοίτησης των ενδιαφερόμενων μαθητών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2013

Α. Πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων 2013.
α) Στις 15 Μαΐου λήγουν τα μαθήματα του σχολικού έτους  2012-2013 και στις 16 Μαΐου ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης και αποστολής των στοιχείων των υποψηφίων από τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια προς τα οικεία Εξεταστικά κέντρα.
β) Οι πανελλαδικές εξετάσεις  των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αρχίσουν την Παρασκευή 17-5-2013, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄) θα αρχίσουν την Τρίτη 21-05-2013. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν το Σάββατο 15-6-2013  και η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 17-6-2013 ως και 28-6-2013. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν το Σάββατο 8-6-2013.
γ) Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 3-6-2013 για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές.
δ) Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 10-6-2013.
Συνημμένα ανακοινώνεται το πλήρες πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων 2013 και αναλυτικά :
1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2013 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΓΕΛ)
2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2013 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄)
3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2013  ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄)
4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2013 ΓΙΑ ΓΕΛ & ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α΄ & Β΄)
5. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2013 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ  ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΓΕΛ)
Όσοι υποψήφιοι συμμετάσχουν σε κάποιο ειδικό μάθημα και γι αυτό το λόγο απουσιάσουν, δικαιολογημένα, από τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου
Β. Γενικότερος προγραμματισμός για τις διαδικασίες εισαγωγής
Όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2013 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, υποβάλλουν ήδη στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση Υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές. Σχετική Αίτηση-Δήλωση υποβάλλουν και οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων και μόνο εφόσον επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές/Αστυνομικές Σχολές/Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού/ΤΕΦΑΑ. Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση μπορούν να είναι μόνο οι κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης ημερήσιων ΓΕΛ ή ημερήσιων ΕΠΑΛ-Β΄ των ετών 2011 ή 2012. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η προθεσμία υποβολής της Αίτησης-Δήλωσης λήγει την Τρίτη 5 Μαρτίου. Επισημαίνεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.
Υπενθυμίζεται  ότι όλοι οι ως άνω  μαθητές και απόφοιτοι (υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και όσοι δηλώσουν ενδοσχολικό απολυτήριο) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά  περίπτωση, πρέπει μέσα στην ίδια προθεσμία, δηλαδή ως 5 Μαρτίου να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.
Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), ήδη πιστοποιούνται από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους μέχρι 8 Μαρτίου. Εφόσον αποκτήσουν το πιστοποιητικό της πάθησής τους, θα μπορέσουν να ανακαλέσουν την Αίτηση-Δήλωση για πανελλαδικές εξετάσεις και να υποβάλουν εκ νέου Αίτηση για ενδοσχολικό απολυτήριο.
Τον Απρίλιο, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν με νεότερο δελτίο τύπου, όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ στο Λύκειο, στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, καθώς και οι υποψήφιοι του 10% θα προσέλθουν για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου, η οποία υπολογίζεται για τον Ιούνιο.
Επίσης, τον Απρίλιο,  οι υποψήφιοι με τα ΓΕΛ ή με τα ΕΠΑΛ ή με το 10%  των θέσεων εισακτέων,  οι οποίοι τυχόν εμπίπτουν στις ειδικές περιπτώσεις των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των κοινωνικών κριτηρίων,  θα κληθούν να υποβάλουν στο Λύκειό τους τα αντίστοιχα δικαιολογητικά, προκειμένου να ενταχθούν σε κάποια ειδική περίπτωση, ώστε να διεκδικήσουν τις επιπλέον θέσεις εισαγωγής.
Στο ίδιο διάστημα, περί τα τέλη Απριλίου, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, θα αποκτήσουν από το Λύκειο υποβολής της Αίτησης Δήλωσης, το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων.

Για όλες τις παραπάνω διαδικασίες οι υποψήφιοι θα ενημερώνονται από τα Λύκειά τους με σχετικές εγκυκλίους. Παράλληλα, ενημερωτικό υλικό, εγκύκλιοι, υποδείγματα κλπ θα αναρτώνται και στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.



             
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ,
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ                                   



             
1.  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2013 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΓΕΛ)
                                        

ΗΜΕΡΑ

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ
ΜΑΘΗΜΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
17 - 5 - 2013
-ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ
20 - 5 - 2013
-ΒΙΟΛΟΓΙΑ
-ΦΥΣΙΚΗ
-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
-ΙΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ
22 - 5 - 2013
-ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

-ΦΥΣΙΚΗ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
24 - 5 - 2013
-ΙΣΤΟΡΙΑ
-ΒΙΟΛΟΓΙΑ
-ΧΗΜΕΙΑ – ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ

-ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
(ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
(ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)
ΔΕΥΤΕΡΑ
27 - 5 - 2013
-ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)
ΤΕΤΑΡΤΗ
29 - 5 - 2013
-ΛΑΤΙΝΙΚΑ
-ΧΗΜΕΙΑ
-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ

-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
31 - 5 - 2013
-ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών Λυκείων.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08.00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.


 ΠΗΓΗ: alfavita.gr

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Πρόγραμμα για αποφοίτους Πανεπιστημίων στην Θεσσαλονίκη από τον ΣΒΒΕ




Πρόγραμμα για αποφοίτους Πανεπιστημίων στην Θεσσαλονίκη από τον ΣΒΒΕ


Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Επιχειρείν και Απασχόληση στη Μεταποίηση» στην οποία συμμετέχουν: ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), τα ΚΕΚ ΣΕΒΕ – ΣΒΒΕ – ΔΕΘ και ΕΝΔΥΣΗ, και η εταιρεία ΓΝΩΣΗ Αναπτυξιακή ΑΜΚΕ , προσκαλεί:

απόφοιτους Πανεπιστημιακής ή Πολυτεχνικής Σχολής, Μηχανικούς ή Πληροφορικούς που θα ήθελαν να επεκτείνουν τις τρέχουσες επαγγελματικές τους δραστηριότητες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, και, που σκέφτονται να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση να συμμετέχουν σε πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, ή/και επέκτασης των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, έτσι ώστε να βρουν δουλειά στην τοπική αγορά εργασίας.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

1.Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του με την κατάθεση της αίτησης και των δικαιολογητικών γιατί οι θέσεις είναι μόνον δέκα (10).

2.Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Επιχειρείν και Απασχόληση στη Μεταποίηση» θα καταρτίσει όσους επιλεγούν, παρέχοντας εκπαιδευτικό επίδομα πέντε ευρώ ανά ώρα εκπαίδευσης (5€/ώρα), θα συμβουλεύσει και θα υποστηρίξει με την εκπόνηση ΔΩΡΕΑΝ επιχειρηματικού σχεδίου για την επέκταση των δραστηριοτήτων των νέων επιστημόνων.

3.Τέλος, η Α.Σ. θα φέρει σε επαφή τους νέους επιστήμονες με τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες συναφείς με το αντικείμενο της δραστηριότητας αυτών. http://www.sbbe.gr/m2/topsa.asp

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις υπηρεσίες του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) (αρμόδια κα Χρύσα Πάνου, αριθμ. τηλ. 2310539817 εσωτ.210, e-mail: ch.panou@sbbe.gr).

Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Επιχειρείν και απασχόληση στη μεταποίηση» χρηματοδοτείται στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Ενθαρρύνοντας την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση στον τομέα της μεταποίησης, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης», η οποία έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της Δράσης 7 «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας» της Κατηγορίας Παρέμβασης 1 «Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» του Θεματικού ’ξονα Προτεραιότητας 3 «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην Απασχόληση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013», το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, και κατά 25% από εθνικούς πόρους.

Πηγή:  cityportal.gr

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καμία αλλαγή στις πανελλαδικές μέχρι το 2016-2017

Καμιά αλλαγή, τουλάχιστον μέχρι το σχολικό έτος 2016-2017, δεν πρόκειται να γίνει για τις εισαγωγικές εξετάσεις των υποψηφίων στα ΑΕΙ, ξεκαθάρισε τον περασμένο μήνα,  στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος , κι εξήγησε:
Α.Δεν μπορεί να επικρέμαται ως δαμόκλεια σπάθη κάθε χρονιά η οποιαδήποτε αλλαγή των εισαγωγικών εξετάσεων. Γι' αυτό πρώτα θα ολοκληρώσουμε όλες τις αλλαγές στην τριτοβάθμια, να δούμε την αλλαγή στα λύκεια, στα γυμνάσια, στα σχολεία, να δούμε όλο το σύστημα της εκπαίδευσης ενιαία πώς λειτουργεί και να μη συζητήσουμε αυτή τη στιγμή καμιά αλλαγή τουλάχιστον.
Β.Να υπάρξει μια ηρεμία, σταθερότητα να δούμε την αλλαγή στα σχολεία και μετά να δούμε αν χρειάζεται αυτός ο θεσμός αλλαγή. Γιατί αυτό το γεγονός, ότι κάθε χρόνο αλλάζουμε το σύστημα έχει προξενήσει και έξοδα στις οικογένειες και μια τρέλα. Το αφήνουμε λοιπόν αυτό ως έχει. Να μπορέσουμε να καλύψουμε τα μεγάλα προβλήματα που νομίζω ότι έχουν αναδειχθεί μέσα από αυτή τη συζήτηση, να μπορέσουμε να λύσουμε τα θέματα της ειδικής αγωγής, να μπορέσουμε να λύσουμε τα θέματα των κενών. Αυτή τη στιγμή εκπονούμε αυτό το σχέδιο για να μπορέσουμε τον Σεπτέμβριο να έχουμε κάθε τάξη γεμάτη με τους εκπαιδευτικούς που χρειάζονται και να μπορέσουμε να λύσουμε τα άμεσα προβλήματα.
Γ.Όταν λειτουργήσει το σύστημα και το δούμε και το αξιολογήσουμε, αφού κατασταλάξει ο κουρνιαχτός, μετά θα σκεφτούμε και θα συζητήσουμε αν χρειάζεται αλλαγή. Τουλάχιστον, όμως, τα παιδιά να ξέρουν ότι μέχρι το 2016-2017 θα έχουν το ίδιο σύστημα.
Ευχαριστώ πολύ.
για τις εισαγωγικές εξετάσεις. Να υπάρξει μια ηρεμία, σταθερότητα να δούμε την αλλαγή στα σχολεία και μετά να δούμε αν χρειάζεται αυτός ο θεσμός αλλαγή. Γιατί αυτό το γεγονός, ότι κάθε χρόνο αλλάζουμε το σύστημα έχει προξενήσει και έξοδα στις οικογένειες και μια τρέλα. Το αφήνουμε λοιπόν αυτό ως έχει. Να μπορέσουμε να καλύψουμε τα μεγάλα προβλήματα που νομίζω ότι έχουν αναδειχθεί μέσα από αυτή τη συζήτηση, να μπορέσουμε να λύσουμε τα θέματα της ειδικής αγωγής, να μπορέσουμε να λύσουμε τα θέματα των κενών. Αυτή τη στιγμή εκπονούμε αυτό το σχέδιο για να μπορέσουμε τον Σεπτέμβριο να έχουμε κάθε τάξη γεμάτη με τους εκπαιδευτικούς που χρειάζονται και να μπορέσουμε να λύσουμε τα άμεσα προβλήματα.
Όταν λειτουργήσει το σύστημα και το δούμε και το αξιολογήσουμε, αφού κατασταλάξει ο κουρνιαχτός, μετά θα σκεφτούμε και θα συζητήσουμε αν χρειάζεται αλλαγή. Τουλάχιστον, όμως, τα παιδιά να ξέρουν ότι μέχρι το 2016-2017 θα έχουν το ίδιο σύστημα.

ΠΗΓΗ:  esos.gr

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2013:Δηλώσεις συμμετοχής των μαθητών από 18 Φεβρουαρίου ως 5 Μαρτίου


   Ως προθεσμία για την  υποβολή της Αίτησης – Δήλωσης των μαθητών της τελευταίας τάξης Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) (ομάδας Β΄) και των αποφοίτων που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ (Ομάδα Β΄) έτους 2013, ορίζεται το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου  ως και την Τρίτη 5 Μαρτίου του 2013.
Η Αίτηση – Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις  υποβάλλεται ηλεκτρονικά στα Λύκεια. Το έντυπο της Αίτησης – Δήλωσης (βλέπε συνημμένα) αναρτάται στο διαδίκτυο (στην επίσημη ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ/Γενικό Λύκειο ή ΕΠΑΛ ΤΕΕ/Έντυπα Εξετάσεων), από όπου μπορεί να τυπωθεί είτε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο είτε από το Λύκειο και να διανεμηθεί στους ενδιαφερομένους. Ο υποψήφιος επιλέγει και συμπληρώνει χειρόγραφα την ανάλογη Αίτηση – Δήλωση και στη συνέχεια την υποβάλλει ηλεκτρονικά ο ίδιος ή ο νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία στο Λύκειο που φοιτά ή στο Λύκειο από το οποίο αποφοίτησε ή στο πλησιέστερο στην κατοικία του Λύκειο, αν πρόκειται για απόφοιτο. Μετά την ηλεκτρονική καταχώριση στο πρόγραμμα «ΝΕΣΤΩΡ» εκτυπώνονται δύο αντίγραφα. Ο υποψήφιος ελέγχει την ορθότητα των στοιχείων και ότι αυτά πράγματι ανταποκρίνονται  στις επιθυμίες του, υπογράφει και στα δύο αντίγραφα και παραλαμβάνει ένα, το οποίο και φυλάσσει μέχρι το τέλος των εξετάσεων. Το δεύτερο υπογεγραμμένο αντίγραφο φυλάσσεται στο Λύκειο κατάθεσης. Η προθεσμία υποβολής της Αίτησης – Δήλωσης αρχίζει τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου  και λήγει την Τρίτη 5 Μαρτίου του 2013. Τονίζεται ότι για κανένα λόγο δεν γίνεται δεκτή Αίτηση - Δήλωση εκπρόθεσμη ούτε διόρθωση αυτής που υποβλήθηκε εντός της προθεσμίας.



Υπάρχουν 5 (πέντε) διαφορετικοί τύποι Αίτησης – Δήλωσης για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ–Β’  και πιο συγκεκριμένα:

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1 – ΓΕΛ : ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΘΗΤΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ή ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΛ ή ΣΜΕΑΕ   ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΛ
Υποβάλλεται υποχρεωτικά από όλους τους μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιου ή της Δ΄ τάξης εσπερινού ΓΕΛ ή ΣΜΕΑΕ, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις της τελευταίας τάξης , καθώς και από τους τελειοφοίτους που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις. Οι Διευθυντές των Λυκείων πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους τις διευθύνσεις κατοικίας και τα τηλέφωνα επικοινωνίας των τελειοφοίτων που έχουν απορριφθεί, διατηρούν την προφορική βαθμολογία και θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης χωρίς να φοιτήσουν ξανά, ώστε να τους ειδοποιήσουν έγκαιρα προκειμένου να υποβάλουν , όπως και οι μαθητές, την Αίτηση – Δήλωση 18 Φεβρουαρίου ως και 5 Μαρτίου.
Με την Αίτηση- Δήλωση οι πιο πάνω υποψήφιοι δηλώνουν:
Α)Το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας, στο οποίο θα εξεταστούν πανελλαδικά.
Β)Το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», εφόσον επιθυμούν να το εξεταστούν πανελλαδικά (βλ. ΚΕΦ 3ο,  παρ 2).
Γ)Τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική), που επιθυμούν να εξεταστούν πανελλαδικά.
Δ)Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές/Αστυνομικές* Σχολές (δεν έχουν αυτό το δικαίωμα οι υποψήφιοι της  Δ΄ εσπερινού ΓΕΛ).  
*ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΘΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016.
Ε)Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.
ΣΤ)Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2 – ΓΕΛ : ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ  
α) ΑΠΟΦΟΙΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ      ή  β) ΑΠΟΦΟΙΤΟΥ ή ΜΑΘΗΤΗ ΞΕΝΟΥ ή ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ή ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΛ

Υποβάλλεται :
-από τους αποφοίτους Λυκείου ή Β΄ κύκλου ΤΕΕ ή κατόχους απολυτηρίου ΕΠΑΛ προηγουμένων ετών που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του ημερήσιου ΓΕΛ για να αποκτήσουν Βεβαίωση πρόσβασης ή να αντικαταστήσουν τη Βεβαίωση πρόσβασης που ήδη κατέχουν.
-από τους αποφοίτους Ενιαίου ή Γενικού Εσπερινού Λυκείου ή παλαιού τύπου εσπερινού Λυκείου που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του εσπερινού  ΓΕΛ για να αποκτήσουν Βεβαίωση πρόσβασης ή να αντικαταστήσουν τη Βεβαίωση πρόσβασης που ήδη κατέχουν.
-από  μαθητές ή αποφοίτους ξένου σχολείου στην Ελλάδα που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του ημερήσιου ΓΕΛ
-από μαθητές ή αποφοίτους μειονοτικού σχολείου που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του ημερήσιου ΓΕΛ
Με την Αίτηση- Δήλωση, οι πιο πάνω υποψήφιοι των περιπτώσεων  (α) & (β) δηλώνουν:
Α)Το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας, στο οποίο θα εξεταστούν πανελλαδικά.
Β)Το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», εφόσον επιθυμούν να το εξεταστούν πανελλαδικά (βλ. ΚΕΦ 3ο , παρ 2).
Γ)Τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική), που επιθυμούν να εξεταστούν πανελλαδικά.
Δ)Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές/Αστυνομικές* Σχολές (δεν έχουν αυτό το δικαίωμα οι υποψήφιοι της  Δ΄ εσπερινού ΓΕΛ).  
*ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΘΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016.
Ε)Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.
ΣΤ)Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ.
Ζ) Αν θα εξεταστούν στα μαθήματα της Γ΄ ημερήσιου ή Δ΄ εσπερινού ΓΕΛ, καθώς και την κατεύθυνση στα μαθήματα της οποίας θα εξεταστούν πανελλαδικά.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 3 – ΕΠΑΛ Β΄ : ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΘΗΤΗ  ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ή ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ Β΄
 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ή ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ Β΄
Υποβάλλεται από μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ που έχουν επιλέξει την ΟΜΑΔΑ Β΄ των μαθημάτων και οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στις Σχολές και στα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Με την Αίτηση- Δήλωση οι πιο πάνω υποψήφιοι δηλώνουν:
Α)Το μάθημα γενικής παιδείας, στο οποίο θα εξεταστούν πανελλαδικά (βλ.ΚΕΦ.3).
Β)Το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», εφόσον επιθυμούν να το εξεταστούν πανελλαδικά (βλ.ΚΕΦ.3).
Γ)Τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική), που επιθυμούν να εξεταστούν πανελλαδικά.
Δ)Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές/Αστυνομικές* Σχολές (δεν έχουν αυτό το δικαίωμα οι υποψήφιοι της  Δ΄ εσπερινού ΕΠΑΛ).  
*ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΘΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016.
Ε)Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.
ΣΤ)Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ.
 Ζ) Ότι θα εξεταστούν στα μαθήματα της Β΄ ομάδας ημερήσιου ή εσπερινού ΕΠΑΛ και την ειδικότητα στα 2 μαθήματα της οποίας θα εξεταστούν πανελλαδικά.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 4 – ΕΠΑΛ Β΄ : ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ  ΑΠΟΦΟΙΤΟΥ ΚΑΤΟΧΟΥ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΥ ΕΠΑΛ
 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ή ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ Β
΄
Υποβάλλεται:
- από κατόχους απολυτηρίου ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α’ ή Β’) προηγουμένων ετών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των Ημερήσιων ΕΠΑΛ (Ομάδα Β΄) για εισαγωγή στις Σχολές και Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για να αποκτήσουν Βεβαίωση πρόσβασης ή να αντικαταστήσουν τη Βεβαίωση πρόσβασης που ήδη κατέχουν.
- από κατόχους απολυτηρίου εσπερινού ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α’ ή Β’) προηγουμένων ετών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδα Β΄) για εισαγωγή στις Σχολές και Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για να αποκτήσουν Βεβαίωση πρόσβασης ή να αντικαταστήσουν τη Βεβαίωση πρόσβασης που ήδη κατέχουν.
Με την Αίτηση- Δήλωση οι πιο πάνω υποψήφιοι δηλώνουν:
Α)Το μάθημα γενικής παιδείας, στο οποίο θα εξεταστούν πανελλαδικά (βλ.ΚΕΦ.3).
Β)Το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», εφόσον επιθυμούν να το εξεταστούν πανελλαδικά (βλ.ΚΕΦ.3).
Γ)Τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική), που επιθυμούν να εξεταστούν πανελλαδικά.
Δ)Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές/Αστυνομικές* Σχολές (δεν έχουν αυτό το δικαίωμα οι υποψήφιοι της  Δ΄ εσπερινού ΕΠΑΛ).
 *ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΘΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016
Ε)Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.
ΣΤ)Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ.
 Ζ) Ότι θα εξεταστούν στα μαθήματα της Β΄ ομάδας ημερήσιου ή εσπερινού  ΕΠΑΛ και την ειδικότητα στα 2 μαθήματα της οποίας θα εξεταστούν πανελλαδικά.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 5 – ΓΕΛ & ΕΠΑΛ Β΄ : ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ 10%
ΚΑΤΟΧΟΥ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ-Β΄  ΕΤΩΝ 2011 ή 2012 ΓΙΑ ΤΟ 10% ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΕΑ ΕΞΕΤΑΣΗ

Υποβάλλεται από αποφοίτους – κατόχους βεβαίωσης πρόσβασης των ετών 2011 ή 2012 ημερήσιου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (Ομάδα Β΄), οι οποίοι χωρίς νέα εξέταση επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων στις Στρατιωτικές ή/και Αστυνομικές Σχολές  ή/και Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ή/και ΤΕΦΑΑ.
Με την Αίτηση- Δήλωση οι πιο πάνω υποψήφιοι δηλώνουν ΜΟΝΟ τα στοιχεία Δ, Ε, ΣΤ, δηλαδή:
- Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές/Αστυνομικές Σχολές*
   *ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΘΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016.
- Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.
- Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ  3Ο   ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

1) Όσον αφορά το (δεύτερο) μάθημα γενικής παιδείας * που οι υποψήφιοι επιλέγουν να εξεταστούν πανελλαδικά επισημαίνεται ότι :
α) όλοι οι υποψήφιοι (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ – ΟΜΑΔΑ Β΄)  που θα εξεταστούν πανελλαδικά είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν με την Αίτηση – Δήλωση 18 Φεβρουαρίου  ως και 5 Μαρτίου.
β) αν το δηλώσουν και δεν προσέλθουν στην εξέταση, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκαν και πήραν γραπτό βαθμό μηδέν (0).
γ) η επιλογή του (δευτέρου) μαθήματος γενικής παιδείας είναι καθοριστική για τα πεδία που θα μπορέσει να επιλέξει ο υποψήφιος στο Μηχανογραφικό του Δελτίο και γι αυτό πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή.

2) Όσον αφορά το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» * που οι υποψήφιοι επιλέγουν να εξεταστούν πανελλαδικά επισημαίνεται ότι :
α) οι υποψήφιοι (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ – ΟΜΑΔΑ Β΄)  που επιθυμούν να εξεταστούν το μάθημα σε πανελλαδικό επίπεδο  πρέπει υποχρεωτικά να το δηλώσουν με την Αίτηση – Δήλωση 18 Φεβρουαρίου  ως και 5 Μαρτίου. Απαραίτητη προϋπόθεση για να το δηλώσουν οι μαθητές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ είναι να το έχουν ήδη επιλέξει  ως μάθημα επιλογής. Αντίθετα οι απόφοιτοι μπορούν να δηλώσουν πανελλαδική εξέταση στο μάθημα, ανεξάρτητα αν το είχαν επιλέξει ή όχι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο.
β) εφόσον το δηλώσουν και δεν προσέλθουν στην εξέταση, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκαν και πήραν γραπτό βαθμό μηδέν (0).
γ) Υποψήφιος που επιθυμεί να δηλώσει στο Μηχανογραφικό του Δελτίο το 5ο επιστημονικό πεδίο πρέπει να έχει δηλώσει ότι θα εξεταστεί υποχρεωτικά στα δύο (2) μαθήματα: «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» και «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής». Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στις Αστυνομικές Σχολές, οι οποίες είναι ενταγμένες μόνο στο 5ο επιστημονικό πεδίο, πρέπει προσεκτικά να επιλέξουν τα δύο ως άνω μαθήματα.
δ) Σε περίπτωση που ο υποψήφιος ΓΕΛ δηλώσει ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά στο μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», απαραίτητη προϋπόθεση είναι το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας, το οποίο δηλώνει ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά να είναι υποχρεωτικά το μάθημα «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής».

* Οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ (Ομάδα Β΄) με την Αίτηση – Δήλωση υποχρεωτικά επιλέγουν να εξεταστούν πανελλαδικά σε ένα μάθημα γενικής παιδείας μεταξύ των μαθημάτων που αναφέρονται στα στοιχεία 15 Α και 15Β της Αίτησης – Δήλωσης. Αν όμως επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 5ο επιστημονικό πεδίο, τότε επιλέγουν υποχρεωτικά δύο μαθήματα και συγκεκριμένα το μάθημα «Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής» από το 15 Α και το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» από το 15Β (μαθήματα αυξημένης βαρύτητας για το 5ο πεδίο).

3) Η υποβολή της Αίτησης – Δήλωσης είναι καθοριστική και δεσμευτική για όλους τους υποψηφίους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Β΄) που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Μετά την υποβολή της δεν τροποποιείται ούτε διορθώνεται.
Η ως άνω Αίτηση Δήλωση, εφόσον αφορά απόφοιτο, μπορεί να ανακληθεί στο σύνολό της το αργότερο 20 ημέρες τουλάχιστον πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, οπότε και του επιστρέφεται η βεβαίωση πρόσβασης. Η βεβαίωση πρόσβασης επιστρέφεται επίσης στον απόφοιτο εφόσον δεν πάρει μέρος στην εξέταση κανενός από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
Για τους μαθητές της Γ΄ τάξης των ημερήσιων ΓΕΛ, η υποβολή της Αίτησης-Δήλωσης είναι επίσης καθοριστική και δεσμευτική για τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις. Εφόσον εντωμεταξύ κάποιος μαθητής θα έχει αποκτήσει από τις επταμελείς επιτροπές του Ν.3794/2009 πιστοποιητικό διαπίστωσης μιας από τις σοβαρές παθήσεις του 5% ποσοστού για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις και εφόσον βέβαια επιθυμεί να μην συμμετάσχει στις πανελλαδικές και να αποκτήσει το ενδοσχολικό απολυτήριο, μπορεί να ανακαλέσει στο σύνολό της την Αίτηση-Δήλωση το αργότερο 20 ημέρες πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων. Επίσης, όσοι μαθητές της Γ΄ ημερήσιων ΓΕΛ έχουν αναπηρία τουλάχιστον 67%, πιστοποιημένη από Υγειονομική Επιτροπή, μπορούν το αργότερο μέχρι και δέκα (10) ημέρες πριν τη λήξη του Β΄ τετραμήνου να ανακαλέσουν την Αίτηση-Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποβάλλοντας και τα σχετικά δικαιολογητικά στο Λύκειό τους (άρθρο 36 του ΠΔ.60/2006).

4) Τέλος υπενθυμίζεται ότι με βάση το άρθρο 27 του Ν. 3879/2010 (ΦΕΚ Α΄-163), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 25 του Ν.4058/2012 (ΦΕΚ Α΄63), προβλέπεται ότι όσοι αποκτήσουν απολυτήριο Εσπερινού Γενικού Λυκείου από το σχολικό έτος 2012-2013 και εφεξής μπορούν να είναι υποψήφιοι για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος από το σχολικό έτος που αποφοίτησαν με την κατηγορία των Εσπερινών Λυκείων και σε ποσοστό θέσεων επιπλέον του αριθμού εισακτέων, εφόσον έχουν πλήρη φοίτηση και στις δύο τελευταίες τάξεις του εσπερινού γενικού λυκείου. Πλήρης φοίτηση υπάρχει όταν ο μαθητής έχει παρακολουθήσει τα μαθήματα και των δύο τελευταίων τάξεων του Εσπερινού Γενικού Λυκείου, από την έναρξη και έως τη λήξη κάθε διδακτικού έτους.
Βάσει του άρθρου 2 του Ν. 3748/2009 (ΦΕΚΑ΄-29), οι ανωτέρω διατάξεις ισχύουν αντίστοιχα και για τους μαθητές των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄). Επίσης, παραμένουν σε ισχύ οι περιπτώσεις ii και iii της παρ. 1β του άρθρου 2 του Ν. 2525/1997 (ΦΕΚΑ΄-188), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 1 του Ν. 2909/2001 (ΦΕΚ Α΄-90). Παρακαλούνται οι Διευθυντές Ημερήσιων & Εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ να υπενθυμίσουν εκ νέου το περιεχόμενο της σχετικής εγκυκλίου μας (Φ.251/107032/Β6/14-9-2012/ΑΔΑ:Β4ΘΕ9-85Υ) στους μαθητές της Β΄ τάξης Ημερήσιου Λυκείου και Γ΄ τάξης Εσπερινού Λυκείου, καθώς επίσης στους τελειοφοίτους μαθητές των Λυκείων τους.

   
 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4Ο    ΣΧΟΛΕΣ ή ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ή ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ή
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

1) Ορισμένα τμήματα ή σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης απαιτούν περαιτέρω κριτήρια για την εισαγωγή των υποψηφίων σε αυτά ως ακολούθως :
- Σχολές ή τμήματα, για την εισαγωγή στα οποία απαιτείται εξέταση σε ένα ή δύο ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική) που αναφέρονται αναλυτικά στο έντυπο της Αίτησης – Δήλωσης
- Σχολές, για την εισαγωγή στις οποίες απαιτούνται προκαταρκτικές εξετάσεις (Στρατιωτικές, Αστυνομικές Σχολές* και Σχολές Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού *ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΘΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016).
- Τμήματα, για την εισαγωγή στα οποία απαιτούνται πρακτικές δοκιμασίες (ΤΕΦΑΑ).
Επισημαίνεται ότι η υποβολή της Αίτησης – Δήλωσης για εισαγωγή σε σχολές ή τμήματα που απαιτούν  ειδικά μαθήματα είναι υποχρεωτική για την εξέταση του υποψηφίου στα ειδικά μαθήματα και
ενδεικτική της επιθυμίας του για την εισαγωγή σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και ΤΕΦΑΑ . Όμως για να μπορέσει τελικά να συμμετάσχει ο υποψήφιος στις διαδικασίες επιλογής για εισαγωγή απαιτείται :
α) για τις σχολές ή τμήματα με ειδικά μαθήματα, η επιτυχής εξέτασή του σε αυτά.
β) για  τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει  να υποβάλει αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις  προκηρύξεις  που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθεί ικανός στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι παραπάνω προκηρύξεις διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα.
γ) για τα ΤΕΦΑΑ να υποβάλει σχετική αίτηση στις επιτροπές Υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας που θα πληροφορηθεί απ΄ το σχολείο του την περίοδο των εξετάσεων (Ιούνιος 2013) και να συμμετάσχει στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).
Από τα παραπάνω (β) και (γ) συνάγεται ότι υποψήφιος που, αν και στην Αίτηση-Δήλωση δεν δήλωσε επιθυμία για  Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές και Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού, μπορεί τελικά να είναι υποψήφιος γι αυτές, αρκεί να ακολουθήσει τη διαδικασία που ορίζεται στις αντίστοιχες προκηρύξεις των αρμόδιων Υπουργείων. Ανάλογα, υποψήφιος που, αν και στην Αίτηση-Δήλωση δεν δήλωσε επιθυμία για τα ΤΕΦΑΑ, μπορεί τελικά να είναι υποψήφιος γι αυτά, αρκεί να υποβάλει σχετική αίτηση και δικαιολογητικά στις επιτροπές Υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας.
 2)Οι υποψήφιοι για τα Προγράμματα Σπουδών των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών πρέπει να είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Ειδικά για την εισαγωγή στο Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών γίνονται δεκτοί μόνο άρρενες υποψήφιοι. Για τα προγράμματα  σπουδών των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών πληροφορίες δίδονται στα τηλέφωνα: 2106204714 – 2108070088 (ΑΘΗΝΑ), 2310397732 – 2310301784 (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ), 2653041281, 2653042160 (ΙΩΑΝΝΙΝΑ), 2810232193 – 2810239123 (ΗΡΑΚΛΕΙΟ).

3) Οι πληροφορίες που παρέχονται στο παρόν κεφάλαιο, αλλά και σε όλη την εγκύκλιο για σχολές και τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφορούν την υφιστάμενη κατάσταση ΠΡΙΝ την υλοποίηση του σχεδίου για την ανασυγκρότηση του ακαδημαϊκού χάρτη «ΑΘΗΝΑ» και θα ισχύουν αντίστοιχα, δηλαδή κατάλληλα προσαρμοσμένες στη νέα κατάσταση.
    

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5Ο   ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Ή  ΕΙΔΙΚΕΣ        ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

        Για τους υποψηφίους  (μαθητές και αποφοίτους) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που εξετάζονται προφορικά ή γραπτά κατά  περίπτωση  επισημαίνονται τα εξής :
Α) οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) πρέπει να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά στο Λύκειό τους μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της Αίτησης – Δήλωσης, δηλαδή μέχρι 5 Μαρτίου.
Β) Οι απόφοιτοι που θα υποβάλουν Αίτηση – Δήλωση για συμμετοχή στις εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης, θα πρέπει μαζί με την Αίτηση – Δήλωση να καταθέσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά.
    Αιτήσεις και δικαιολογητικά που θα υποβληθούν μετά την παραπάνω προθεσμία (μετά την 5 Μαρτίου) δεν γίνονται δεκτά, εκτός και αν πρόκειται για έκτακτους και επιγενόμενους λόγους (π.χ. σπάσιμο χεριού ή προσωρινή αναπηρία των άνω άκρων από γεγονός που μεσολάβησε μετά τη λήξη της προθεσμίας).
    Επισημαίνουμε ότι αναλυτικές πληροφορίες για την εξέταση των μαθητών και αποφοίτων  με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που εξετάζονται προφορικά ή γραπτά κατά  περίπτωση δίνονται με σχετική εγκύκλιό μας (Φ.251/9954/B6 /23-1-2013/ΑΔΑ: ΒΕΙ69-ΥΡΔ).      .


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6Ο   ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ  ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

        Τόσο οι Διευθυντές των Λυκείων όσο και οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει επιπλέον να διαβάσουν προσεκτικά τα 5 διαφορετικά ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ της Αίτησης – Δήλωσης μαζί με τις οδηγίες – πληροφορίες που συνοδεύουν την καθεμία, προς αποφυγή λαθών ή εσφαλμένων ερμηνειών από τους ενδιαφερόμενους. Οι Διευθυντές των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων ή οι εντεταλμένοι για την παραλαβή των Αιτήσεων – Δηλώσεων εκπαιδευτικοί, μεριμνούν για τη σωστή συμπλήρωση της Αίτησης – Δήλωσης, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες. Και φέτος υπάρχει και ένα επιπλέον υπόδειγμα Αίτησης – Δήλωσης « ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ ΕΠΑΛ ΟΜΑΔΑ Α’ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ», που αφορά αποκλειστικά στους υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α’), για το οποίο αποστέλλεται διαφορετική εγκύκλιος μόνο προς τα ΕΠΑΛ. 
    Η Αίτηση – Δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος «ΝΕΣΤΩΡ» που αποστέλλονται. Υπάρχουν πέντε (5) ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ Αίτησης- Δήλωσης για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Β΄, όπως αυτές περιγράφονται πιο πάνω (ΚΕΦ. 2).
    Ο υποψήφιος προμηθεύεται είτε από το διαδίκτυο είτε από το Λύκειο το υπόδειγμα του εντύπου που του αντιστοιχεί, το μελετά, το συμπληρώνει και προσέρχεται στο Δ/ντή ή τον εντεταλμένο για την παραλαβή των Αιτήσεων – Δηλώσεων εκπαιδευτικό (κατά προτίμηση χειριστή του Η/Υ), όπου και το υποβάλλει μαζί με τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά. Στη συνέχεια ο χειριστής εισάγει τα στοιχεία του υποψηφίου ακολουθώντας τις οδηγίες του προγράμματος «ΝΕΣΤΩΡ», όπως τα συμπλήρωσε ο ενδιαφερόμενος. Κατόπιν, εκτυπώνει δύο αντίγραφα της Αίτησης – Δήλωσης (μόνο την πρώτη σελίδα). Ο υποψήφιος ελέγχει με προσοχή την ορθότητα των στοιχείων και ότι αυτά συμφωνούν απόλυτα με το υπόδειγμα του εντύπου που είχε αρχικά συμπληρώσει και υπογράφει και τα δύο αντίγραφα, τα οποία υπογράφονται και σφραγίζονται και από το Δ/ντή του Λυκείου. Ένα αντίγραφο από αυτά κρατά ο υποψήφιος μέχρι το τέλος των εξετάσεων και ένα ο Δ/ντής του Λυκείου. Επίσης αποστέλλεται με FTP ηλεκτρονικό αρχείο στη Δ/νση Λειτουργικής Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων του  Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με σχετικές οδηγίες που θα λάβετε από την ανωτέρω Δ/νση. Μετά την υπογραφή του υποψηφίου και του Δ/ντή η Αίτηση – Δήλωση δεν αλλάζει και έχει ήδη οριστικά καταχωριστεί ηλεκτρονικά στο σύστημα «ΝΕΣΤΩΡ», σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας αποσταλούν.
    Για τη σωστή και έγκυρη ενημέρωση τόσο των εκπαιδευτικών που παρέχουν σχετικές πληροφορίες όσο και των ενδιαφερομένων κρίνουμε σκόπιμο να επισημάνουμε τα παρακάτω:
α) Οι διατάξεις που αναφέρονται στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αυστηρού δικαίου και απαιτούν συνεπή και αυστηρή εφαρμογή γιατί ΜΟΝΟ έτσι διασφαλίζεται η  αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο του συστήματος επιλογής.
β) Το Υπουργείο Παιδείας τηρεί αρχείο όλων όσων έχουν ενταχθεί στο νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο οποίο είναι καταγραμμένο ποιοι και πότε έδωσαν εξετάσεις στα μαθήματα της τελευταίας τάξης και τι βαθμούς προφορικούς και γραπτούς έχει ο καθένας. Κατά συνέπεια δεν μπορεί κανένας  να επωφεληθεί  από βαθμολογικά δεδομένα που δεν δικαιούται.
γ) Η ΒΕΒΑΙΩΣΗ πρόσβασης χορηγείται ΜΟΝΟ σε όσους λαμβάνουν μέρος στις εξετάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο. Αν κάποιος κατέχει ΒΕΒΑΙΩΣΗ πρόσβασης και  υποβάλει την Αίτηση – Δήλωση για συμμετοχή εκ νέου στις εξετάσεις, καταθέτει υποχρεωτικά την πρωτότυπη ΒΕΒΑΙΩΣΗ πρόσβασης που κατέχει, η οποία θα αντικατασταθεί με νέα, βάσει των επιδόσεών του στις φετινές εξετάσεις. Η ΒΕΒΑΙΩΣΗ  που κατατέθηκε εφόσον δεν ανακληθεί, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (20 τουλάχιστον ημέρες πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων) διατηρείται στο λύκειο μέχρι τη λήξη των εξετάσεων, οπότε και ακυρώνεται σε κάθε περίπτωση, εκτός αν ο κάτοχός της δεν έλαβε μέρος στις εξετάσεις κανενός μαθήματος, οπότε του επιστρέφεται .
    Στην περίπτωση ανάκλησης της αίτησης εντός της παραπάνω αποκλειστικής προθεσμίας, η ΒΕΒΑΙΩΣΗ επιστρέφεται στον κάτοχό της με την υποβολή της αίτησης ανάκλησης και ενημερώνεται αυθημερόν ο Δ/ντής Δ.Ε στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται το Λύκειο και οι καταστάσεις των εξεταζομένων με την ένδειξη «η αίτηση απεσύρθη». Ομοίως επιστρέφεται στον κάτοχό της, αμέσως μετά το πέρας των εξετάσεων εφόσον δεν πήρε μέρος στις εξετάσεις κανενός μαθήματος. Στην περίπτωση αυτή ο Δ/ντής του Λυκείου την επόμενη ημέρα αμέσως μετά το πέρας των εξετάσεων και αφού διαπιστώσει ότι ο υποψήφιος δεν έλαβε μέρος στις εξετάσεις κανενός μαθήματος ενημερώνει εγγράφως για την επιστροφή της βεβαίωσης το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται το Λύκειο για όσους αποφοίτους έχουν δικαίωμα να παραλάβουν τη Βεβαίωση πρόσβασης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 της αριθμ Φ253/120789/Β6/1-11-2005 (ΦΕΚ 1581 Β)  Υπουργικής Απόφασης. Οι Διευθύνσεις Δ.Ε, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής στον ιστότοπο http://dde.minedu.gov.gr, γνωστοποιούν στη Δ/νση Λειτουργικής Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Παιδείας  (τηλ 2103443056) τους παραπάνω υποψήφιους.  Σε κάθε άλλη περίπτωση η ΒΕΒΑΙΩΣΗ που κατατέθηκε ακυρώνεται και καταστρέφεται οριστικά.  
δ) Η ΒΕΒΑΙΩΣΗ πρόσβασης εκδίδεται ΜΟΝΟ σε πρωτότυπο και αν ο ενδιαφερόμενος χρειαστεί αντίγραφο, αναπαράγει φωτοαντίγραφο από το πρωτότυπο το οποίο επικυρώνεται είτε από τον φορέα που την εξέδωσε είτε από τον φορέα που την παραλαμβάνει με την επίδειξη του πρωτοτύπου. Κατά την υποβολή της Αίτησης - Δήλωσης συμμετοχής στις εξετάσεις κατατίθεται ΜΟΝΟ η πρωτότυπη ΒΕΒΑΙΩΣΗ (όχι αντίγραφο). Σε περίπτωση απώλειας της ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ δεν εκδίδεται νέα αλλά το Λύκειο που την είχε χορηγήσει τυπώνει αντίγραφο, στο οποίο ο Διευθυντής του Λυκείου κάτω από τη θέση αναγραφής του αριθμού πρωτοκόλλου  αναγράφει χειρόγραφα τη φράση «σε αντικατάσταση λόγω απώλειας», την υπογράφει και την σφραγίζει όπως την πρωτότυπη.

 ΠΗΓΗ: esos.gr

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Στο Ε” Πεδίο από την επόμενη χρονιά, κυριολεκτικά «θα πέσουν κορμιά». Ανάλυση ανά πεδίο.


Τι αλλάζει στις πανελλήνιες το σχέδιο «Αθηνά»Αλλάζει τα δεδομένα στην κατάθεση των μηχανογραφικών, αλλά και στις σχολές προτίμησης των μαθητών το σχέδιο «Αθηνά».
Οι πανελλαδικές εξετάσεις δε μεταβάλλονται κατά τη φετινή χρονιά, τροποποιούνται όμως οι πιθανότητες να περάσει ο μαθητής της τρίτης Λυκείου στις σχολές ενός πεδίου έναντι των άλλων.
Οι συγχωνεύσεις ιδρυμάτων και σχολών δεν θα μπορούσαν να μη συνοδευτούν και από τη μείωση στον συνολικό αριθμό των εισακτέων, παρότι διακηρύττεται σε όλους τους τόνους από πηγές του υπουργείου Παιδείας, αλλά και από τον ίδιο τον υπουργό, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ότι οι αλλαγές στον αριθμό των εισακτέων είναι αμελητέες.
Η ανακατανομή των εισακτέων, πάντως, φέρνει αλλαγές στις σχολές και ανά πεδίο και αυτό αναμένεται να αντικατοπτριστεί και στις βάσεις του 2013.
Αναλυτικά:

Α” Πεδίο: Μείωση εισακτέων, άνοδος βάσεων

Στο Α” Πεδίο εντάσσονται και οι Νομικές Σχολές, οι οποίες συγκεντρώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες προτιμήσεις. Για φέτος είναι πιθανό να υπάρξει μια μικρή μείωση στους εισακτέους. Αύξηση του ανταγωνισμού έρχεται και στα τμήματα Ψυχολογίας, όπου η βάση θα ανέβει ακόμη περισσότερο από πέρυσι που είχε σταματήσει στα 18.204 μόρια.

Β” Πεδίο: 2.117 περισσότεροι εισακτέοι για την επόμενη χρονιά

Ευκολότερη αναμένεται να είναι η εισαγωγή για αυτούς που θέλουν να περάσουν τις «πύλες» των τμημάτων Φυσικής, Χημείας, και Μαθηματικών, καθώς το υπουργείο Παιδείας προέβλεψε σημαντική αύξηση για τις θέσεις αυτές. Συγκεκριμένα, από τις 7.483 που προσφέρονταν πέρσι, φέτος θα αυξηθούν στις 9.600.

Γ” Πεδίο: Σταθερές βάσεις

Οι επιστήμες που σχετίζονται με την Υγεία αναμένεται να παραμείνουν στα περσινά επίπεδα. Οι εισακτέοι που θα βάλουν στην κορυφή του μηχανογραφικού τους το τμήμα Ιατρικής Αθήνας θα πρέπει να γνωρίζουν, ωστόσο, ότι οι εισακτέοι δεν θα ξεπεράσουν τους 150 και στην αντίστοιχη σχολή Θεσσαλονίκης τους 160.
Δ” Πεδίο: Μείωση των εισακτέων
Μικρή μείωση έρχεται στο 4ο πεδίο λόγω συγχωνεύσεων, καθότι τα τμήματα μειώνονται από 142 σε 110. Ωστόσο, στα Πολυτεχνικά τμήματα δεν έρχονται αλλαγές, κατά βάση λόγω κυρίως της πολιτικής απόφασης να παραμείνει ανέγγιχτο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που προβλέπει το σχέδιο. Η μείωση αφορά κυρίως τμήματα τεχνολογικών ιδρυμάτων, καθώς από τα 95 που υπήρχαν πέρυσι θα ενταχθούν μόλις 64!

Ε” Πεδίο: Δραματική πτώση εισακτέων, μεγάλος ανταγωνισμός

Στο Ε” Πεδίο και για όσους υποψηφίους θα θέλουν να φοιτήσουν σε οικονομικές σχολές από την επόμενη χρονιά, κυριολεκτικά «θα πέσουν κορμιά». Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά Ιδρύματα που πρόσκεινται στο πεδίο θα απορροφήσουν 8.500 από 9.523 πέρσι.
Το φαινόμενο παίρνει ακόμα πιο εκτεταμένες διαστάσεις,αν παρατηρήσει κανείς ότι οι μειώσεις διαθέσιμων θέσεων, δεν αφορούν τις σχολές υψηλής προτίμησης, αλλά τις μικρομεσαίες, οι οποίες κινούνται κατά κόρον σε μεσαία και χαμηλά επίπεδα βάσεων.
Τα τμήματα ΤΕΙ του Ε” Πεδίου συγχωνεύονται από 44 σε μόλις 19. Είναι, συνεπώς, δεδομένο ότι θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός.
Αναλυτικά, οι μεταβολές των εισακτέων:
Επιστημονικό Πεδίο  Εισακτέων Πλήθος Εισακτέων ΑΕΙ 2012-2013 Εκτίμηση Εισακτέων ΑΕΙ 2013 -2014
Ανθρωπιστικών Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών 15305 14000
Θετικών Επιστημών 6370 8500
Επιστημών Υγείας 1908 1900
Τεχνολογικών Επιστημών 4675 8500
Επιστημών Οικονομίας  και Διοίκησης 4891 6500
ΣΥΝΟΛΟ: 33149                    37800

Επιστημονικό Πεδίο  Εισακτέων Πλήθος Εισακτέων TΕΙ 2012-2013 Εκτίμηση Εισακτέων TΕΙ 2013 -2014
Ανθρωπιστικών Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών 1666 1000
Θετικών Επιστημών 1113 1100
Επιστημών Υγείας 2717 2700
Τεχνολογικών Επιστημών 8208 5000
Επιστημών Οικονομίας  και Διοίκησης 4632 3000
ΣΥΝΟΛΟ: 18336 12800

ΠΗΓΗ: .teras.gr

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Πρόσκληση για νέο εθελοντικό σώμα εκπαιδευτικών – «πρεσβευτών»

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού προκηρύσσει την κάλυψη θέσεων για το εθελοντικό σώμα εκπαιδευτικών – «πρεσβευτών» της δράσης ηλεκτρονικής αδελφοποίησης σχολείων eTwinning, για τα έτη 2013 – 2014. Η συμμετοχή στο σώμα πρεσβευτών είναι εθελοντική και δεν προβλέπεται αμοιβή.
Θητεία:  Από 1/1/2013 έως 31/12/2014
Πλήθος θέσεων:  Δεκαπέντε (15), με γεωγραφική κατανομή που δίνεται στην ενότητα «Κατανομή θέσεων»
Καθήκοντα - Αρμοδιότητες
·         Διεξαγωγή και αξιολόγηση τουλάχιστον τεσσάρων ημερίδων (workshops) σε κεντρικές πόλεις της περιοχής ευθύνης τους.
·         Τεχνική και παιδαγωγική υποστήριξη των εκπαιδευτικών που εκπονούν έργα στην περιοχή ευθύνης τους.
·         Παρακολούθηση της προόδου των έργων που δημιουργούν τα σχολεία και οι έλληνες εκπαιδευτικοί, στην περιοχή ευθύνης τους ΄
·         Υποβολή σύντομης γραπτής έκθεσης ενεργειών ανά τετράμηνο στην Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης (E.Y.Y.) της δράσης eTwinning.
·         Υποβολή γραπτής αναφοράς για συμμετοχές σε workshops, ημερίδες και συνέδρια τα οποία σχετίζονται με τη δράση, στην Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης Ε.Υ.Υ. σε ετήσια βάση.
·         Οργάνωση τουλάχιστον δύο διαδικτυακών τηλεκπαιδεύσεων με θέμα τη χρήση των εργαλείων της πλατφόρμας του eTwinning, τη χρήση εργαλείων Web 2.0 και την οργάνωση συνεργατικών ποιοτικών προγραμμάτων eTwinning.
·         Υποστήριξη και Προώθηση της συνεργασίας ομάδων εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην ίδια σχολική μονάδα και οι οποίοι υλοποιούν το ίδιο έργο eTwinning.
·         Συμμετοχή και υποστήριξη λοιπών δράσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης (Ε.Υ.Υ.) σε τοπικό επίπεδο.
·         Απολογισμός προς την Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης (Ε.Υ.Υ.) των ενεργών στο έργο στη διάρκεια της χρονιάς  εκπαιδευτικών, της περιοχής ευθύνης τους.
Οι πρεσβευτές θα αξιολογούνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα από την Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης. Σε περίπτωση που δεν ανταποκρίνονται στα παραπάνω καθήκοντα αρμοδιότητες θα αντικαθίστανται από τους αναπληρωματικούς.
Οι πρεσβευτές που θα επιλεγούν θα συμμετέχουν σε προγράμματα επιμόρφωσης που θα πραγματοποιηθούν από την Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης eTwinning στις αρχές του 2013 και  του 2014.
Τα έξοδα από ενδεχόμενες μετακινήσεις των πρεσβευτών στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, θα καλύπτονται από το έργο eTwinning National Support Service.
 
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιλογή θα αποτελέσουν τα παρακάτω:
1.    1)      Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούν σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
2.    2)      Η συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία ως μόνιμων εκπαιδευτικών (συνυπολογίζοντας πιθανή προϋπηρεσία ως αναπληρωτή/τριας) τουλάχιστον πέντε ετών, από τα οποία τρία τουλάχιστον έτη να έχουν ασκήσει πλήρη διδακτική υπηρεσία σε σχολεία της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
3.    3)      Η καλή γνώση Αγγλικών (επίπεδο Β2) κατάλληλα τεκμηριωμένης (πτυχίο).
4.    4)      Η εμπειρία στη χρήση των ΤΠΕ όπως αυτή αξιοποιείται μέσα από την ενσωμάτωσή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία και η ύπαρξη πιστοποιητικού επιμόρφωσης στις ΤΠΕ (επιπέδου Α’). Για τις ειδικότητες ΠΕ19-20 δεν απαιτείται το συγκεκριμένο πιστοποιητικό.
5.    5)       Τουλάχιστον δυο ολοκληρωμένες συνεργασίες etwinning κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ημερολογιακών (2010, 2011, 2012).
 
Κατανομή ανά περιοχές
ΑΤΤΙΚΗ (ένας/μία: Διευθύνσεις Α και Β Αθήνας, ένας/μία: Γ.Δ.ΑΝ ΑΤΤΙΚΗ, ΔΥΤ.ΑΤΤΙΚΗ ,ΠΕΙΡΑΙΑΣ)
2
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (ένας/μία: Διευθύνσεις Αν. και Δυτ. Θεσσαλονίκη, Ημαθία και Πιερία και  ένας/μία: Πέλλα, Κιλκίς ,Σέρρες , Χαλκιδική
2
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αχαΐα – Ηλεία
Αιτωλοακαρνανία
1
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Φωκίδα - Βοιωτία - Εύβοια   
Ευρυτανία - Φθιώτιδα                       
1
ΑΝΑΤ. ΜΑΚ. & ΘΡΑΚΗ
Ροδόπη - Έβρος                                 
Καβάλα - Ξάνθη - Δράμα                  
1
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Κορινθία – Αργολίδα              
Αρκαδία - Λακωνία - Μεσσηνία        
1
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Φλώρινα – Καστοριά
Κοζάνη – Γρεβενά
1
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Τρίκαλα - Καρδίτσα
Λάρισα - Μαγνησία
1
ΚΡΗΤΗ
Ηράκλειο – Λασίθι       
Χανιά – Ρέθυμνο        
1
ΗΠΕΙΡΟΣ
Ιωάννινα – Θεσπρωτία                      
Πρέβεζα – Άρτα                                 
1
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
1
ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Δωδεκάνησα                          
Κυκλάδες                                
1
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
1
Σε περίπτωση που δεν καλυφθούν οι παραπάνω θέσεις σύμφωνα με την κατανομή, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού διατηρεί το δικαίωμα επαναπροκήρυξης για συγκεκριμένες περιφέρειες.
 
Διευκρίνηση:
Θα επιλεγούν κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικοί που διαμένουν και υπηρετούν οργανικά  σε Διεύθυνση της  περιφερειακής Διεύθυνσης εκπαίδευσης στην οποία καταθέτουν αίτηση-φόρμα .Στις Περιφέρειες όπου προβλέπονται δυο (2) πρεσβευτές, οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν την προτίμησή τους με σειρά προτεραιότητας με βάση τη βαθμολογία τους.
Σε περίπτωση, όμως, που δεν υπάρχουν αιτήσεις από εκπαιδευτικούς της περιφέρειας, τότε θα επιλεγούν εκπαιδευτικοί γειτονικών περιφερειών οι οποίοι έχουν καταθέσει σχετική αίτηση, με βάση τη βαθμολογία τους.
Η επιλογή των πρεσβευτών θα γίνει από τα μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης του eTwinning με βάση τη διαδικασία αξιολόγησης που περιγράφεται παρακάτω.
 
Ημερομηνίες
·         Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: Έως 10/02/2013, ώρα 15.00.
·         Προθεσμία δημοσιοποίησης αποτελεσμάτων: Έως 20/02/2013
·         Περίοδος υποβολής δικαιολογητικών και οριστικοποίησης αποτελεσμάτων από τους εκπαιδευτικούς που καλύπτουν τις θέσεις με βάση τα αποτελέσματα της βαθμολογίας: Έως 05/03/2013.
 
Διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης αιτήσεων
·         Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται εντός της προθεσμίας να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είναι αναρτημένη στο σύνδεσμο  http://www.etwinning.gr/survey/index.php/621147/lang-el