Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

ΒΑΣΕΙΣ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ

                         

Με γρήγορο ρυθμό γίνεται η διόρθωση των γραπτών των υποψηφίων για την είσοδο στα ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας. Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς και με βάση τις βαθμολογίες των πρώτων γραπτών, στις βάσεις δεν αναμένεται να υπάρχουν σημαντικές μεταβολές σε σχέση με πέρυσι, ενώ η εικόνα που θα παρουσιάσουν αναμένεται να είναι διττή.
Η πρώτη εικόνα δείχνει μια μικρή πτώση των βάσεων στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών σπουδών, για τις περιζήτητες σχολές, όπως την Ψυχολογία την Φιλολογία και την Κοινωνιολογία. Η πτώση οφείλεται στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, όπου οι βαθμολογίες που καταγράφονται μέχρι στιγμής είναι χειρότερες από πέρυσι.
Οι Φυσικομαθηματικές σχολές, η Πληροφορική και οι Πολυτεχνικές του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου εμφανίζουν μια μικρή άνοδο. Μεγαλύτερη θα είναι η άνοδος στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, καθώς υπάρχουν πολλές «μεσαίες» βαθμολογίες στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης.
Στα ίδια υψηλά επίπεδα αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις στις Ιατρικές σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου, ενώ σταθερές αναμένεται να μείνουν και οι Οικονομικές σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου, καθώς ένα 20% των υποψηφίων δεν προσήλθε στις εξετάσεις.


ΠΗΓΗ: oefe.gr

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Οι Σχολές με το μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων

Πατήστε εδώ για να δείτε τις 68 σχολές με αριθμό εισακτέων πάνω από 200. Στο παραπάνω πίνακα εμφανίζονται 17 σχολές με αριθμό εισακτέων 300 και πάνω, 40 σχολές με αριθμό εισακτέων 250 και πάνω. Στους πρωταθλητές των εισακτέων είναι σχολές: Μαθηματικών, Οικονομικών Επιστημών, Παιδαγωγικών, Πληροφορικής, Φυσικής, Χημείας κλπ. Δέος προκαλεί η κατάσταση που θα δημιουργηθεί μετά τις μετεγγραφές στα παρακάτω τμήματα: Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Μαθηματικών Αθήνας, Φιλολογίας Αθήνας, Οικονομικής Επιστήμης ΟΠΑ.  Για άλλη μια φορά έχουμε αριθμό εισακτέων που δεν έχει σχέση με τις ανάγκες της χώρας και σε αριθμό πολύ μεγαλύτερο από τις προτάσεις των ΑΕΙ & ΤΕΙ.
Ενδιαφέρον έχει επίσης να διαβάσετε άρθρο της Δάφνης Μανουσάκη Καθηγήτριας στο Πολυτεχνείο Κρήτης που εξηγεί τις επιπτώσεις του τεράστιου αριθμού εισακτέων για τις δυνατότητες του Πολυτεχνείου Κρήτης. Πατήστε εδώ για το άρθρο. Το άρθρο γράφτηκε το 2013.




Πηγή: http://sep4u.gr




top-eis-14